Scheepvaartpolitie - Zeebrugge
Fotogalerij
Project info
Scheepvaartpolitie Zeebrugge
De Federale Scheepvaartpolitie maakt sinds de politiehervorming van 2001 deel uit van de Federale Politie. De sectie van Zeebrugge was gehuisvest in verouderde gebouwen, die niet langer aan de normen voldeden. Bovendien kampte ze met plaatsgebrek.
Gezien de stijgende trafiek van goederen en personen in de zeehaven van Zeebrugge, richtte de Regie der Gebouwen een compacte en functionele nieuwbouw op met uitkijk op de haveninfrastructuur.
Verantwoordelijke Regie der Gebouwen
“Ten gevolge van de strenge stedenbouwkundige voorschriften, mocht de nieuwbouw slechts 50% van het bouwterrein bezetten en maximum twee bouwlagen hoog zijn. Het compacte gebouw is geïnspireerd door de vorm van een schip en vormt een geslaagde combinatie van functionaliteit, duurzaamheid en esthetiek.”
“De circulatiewegen van bezoekers en medewerkers lopen gescheiden, zodat mensen zonder geldige verblijfsdocumenten veilig afgeschermd blijven van nieuwsgierige blikken. De combinatie van isolatie en ventilatie, het groendak, de recuperatie van regenwater voor sanitair gebruik en het automatisch aan- en uitschakelen van de verlichting verwijzen naar de uitdrukkelijke aandacht voor duurzaam bouwen.”
Een duurzaam en functioneel gebouw
Architect Regie der Gebouwen
“Het minimalistische ontwerp verwijst discreet naar het maritieme karakter van de activiteiten van de scheepvaartpolitie. Zo omvat gevel een uitkijkplatform met patrijspoorten, een mast en een ovaal volume op het dak.”
“In het gebouw valt vooral de centrale vide op, die licht en ruimte binnen brengt. De patio leent zich dan weer voor een aangename buitenmoment op warme zomerdagen. Vanuit praktisch oogpunt bevindt er zich, naast de ondergrondse parking voor dienstvoertuigen, ook een publiek toegankelijke zone met parkeergelegenheid.”
Visuele verwijzing naar het maritieme karakter
Projectleider Frederic Dursin
“Dit bouwproject stelde door zijn eigenheid tal van specifieke vereisten. Niet alleen vanwege de ligging aan de zeehaven, maar vooral ook omwille van de functie van het gebouw. Zo moesten er binnen voorzieningen getroffen worden voor zowel individuele als collectieve opvangplaatsen, elk met hun specifieke behoeften en beperkingen. We moesten bijvoorbeeld overal een vrije hoogte van 250 cm voorzien, scherpe hoeken aan sanitaire wanden vermijden en verzekeren dat er geen plinten of ander materiaal kan losgewrikt worden.”
“De krappe uitvoeringstermijn maakte het er ook al niet makkelijker op. Bovendien hanteert de federale politie een strikte regelgeving voor haar gebouwen. Door regelmatig te overleggen met de nevenaannemers tijdens werf- en coördinatievergaderingen slaagden evenwel we in ons opzet. Binnen de vooropgestelde termijn.”
Flexibel inspelen op specifieke vereisten